Müşfik Kenter vefat etti!
Efsanevi tiyatrocu Müşfik Kenter tedavi gördüğü hastanede 80 yaşında hayatını kaybetti.
Güncelleme:15 Ağustos 2012 17:02
Akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle tedavi altına alınan tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter 7 Ağustos Salı günü yoğun bakım servisine alınmıştı.
Büyük usta için 17 Ağustos Cuma saat 10:00'da Kenter Tiyatrosu'nda bir tören düzenlenecek.
SEVENLERİ NE DEDİ?
Ali Poyrazoğlu: Çok üzgünüm. Bir dostu, çok şey öğrendiğim bir ustayı kaybettik. Türk tiyatrosunun gelmiş geçmiş en büyük isimlerinden biriydi. İnsana, dünyaya karşı olanlara derin kaygılar duyan hassas bir insandı. Bu baygılarını kahkahaların ardına gizlerdi. Öğrencileri, seyircileri onu her zaman anacaklar.
Nilgün Belgün: Türk tiyatrosunun en önemli aktörlerinden biri olan Müşfik Kenter'i kaybettik haberi geldi..Türk tiyatrosunun başı sağolsun. Hayat bu işte bir varız bir yokuz... Değer mi birbirimizi kırmaya ve üzmeye. Bizler ne şanslıymışız.. Tiyatromuzun en verimli yıllarında Yıldız Kenter ve Müşfik kenter hocalarimizdi ve biz onlrın öğrencileriydik.
Haldun Dormen: Çok sevdiğim ve saygı duyduğum bir insandı. Türk tiyatrosunun en büyük aktörlerinden biriydi. Dostlarının ve tiyatro dünyasının başı sağolsun. Çekmediğine memnun bir yandan. Karısına da çok minnettarım. Çok iyi baktı ona sütun gibi arkasında durdu.
Cem Davran: Nurlar içinde yat Müşfik hoca. Büyük aktördü, çok büyük. Mekanın cennet olsun.
TWİTTER MESAJLARI
Deniz Seki: Çok kıymetli bir üstadı daha kaybettik. İçim yanıyor. Ailesinin, tiyatro camiasının ve tüm sevenlerinin başı sağolsun.
Şebnem Bozoklu: Müşfik Kenter.. Bir güzel adam geldi geçti buralardan.. Huzur içinde yat...
Halil Sezai: Mekanın cennet olsun Müşfik hoca..
Sıla: Müşfik Kenter'imiz de yok artık! Üstüne yıldız yağsın.
Ayşegül Aldinç: Müşfik Kenter'i kaybetmisiz ne yazık ki.. Mekani cennet olsun.
Evrim Akın: Işığın bol olsun Müşfik Kenter.. Sesini ve seni çok özleyeceğiz.
Metin Zakoğlu: Ahhh, içimden bir yıldız daha kaydı... Müşfik Kenter... Işıklar içinde uyu.
Yasemin Conka: Özlemlerime bir yenisi daha eklendi. Canım Hocam, hakkınızı helal edin. Biz birbirimizi sevmeyi sizden oögrendik ama en ço sizi sevdik.
Orhan Alkaya: AGA, rastgelirsen Mümtaz'ı benim için bi öp...
Merve Oflaz: Musfik Kenter Nur icinde yat....senin ogrettiklerin ve sanata kattigin degerler konusmakla anmakla bitmeyecek...
Ragip Savas: Cuma gunu saat10:00 da kenter tiyatrosunda yapilacak torenden sonra tesvikiye camiinden son yolculuguna ugurlayacagiz hocamizi..
Mehmet Ali Birand: Musfik Kenter'i cok arayacagiz, hep anacagiz. Sanatci yetistiremeyen bu toplumun kaybi buyuktur. Onun gibisini bulmak daha zor olacak.
Burcu Kara: Mekanin cennet olsun Usta'ciğim..
MÜŞFİK KENTER KİMDİR?
1932 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Müşfik Kenter, 1947'de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.
Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı ve İstanbul'a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Birlikte Küçük Sahne'de oyunlar sergilediler. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde biraraya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.
1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu'nu kurdular. 1962'de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968'de İstanbul'da Kenter Tiyatrosu'nun binasının inşaatını tamamladılar. Tiyatroyu yapmaları için tüm paralarını ortaya koymaları, büyük bir turne ile Anadolu'yu gezmeleri ve bir koltuk satma kampanyası ile destek toplamaları gerekmişti. Seyircilerin pek anlamayacağı düşünülen oyunları sahnelemekten çekinmediler.
İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller'den burslar alarak Amerika ve İngiltere'de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter, İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi.
Murathan Mungan'ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği Bir Garip Orhan Veli isimli tiyatro oyunu 25 seneden fazla süredir sergilemektedir. Bu oyun aynı oyuncuyla Türkiye'de en uzun süreli sergilenen eserlerden biridir.
Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı`ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı'nı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu. Halen bu görevlerini sürdürmektedir.
Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali'nde, Bozuk Düzen filmiyle "en iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülünü kazandı.
Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı.
UNUTULMAZ FİLMLER
Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. Sevmek Zamanı, Üç Arkadaş, Seni Kalbime Gömdüm gibi unutulmaz filmlerde rol aldı. Kenter, 1966 yılında Antalya Film Festivali'nde, 'Bozuk Düzen' filmiyle 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ödülünü kazandı.
Dişi Kurt (1960)
Sessiz Harp (1961)
Dişi Örümcek (1964)
Murtaza (1965)
Şetanın Kurbanları (1965)
Sevmek Zamanı (1965)
Bozuk Düzen (1966)
O Kadın (1966)
Üç Arkadaş (1971)
Seni Kalbime Gömdüm (1982)
Hayallerim Aşkım ve Sen (1987)
Rumuz Goncagül (1987)
Piano Piano Bacaksız (1990) (sesiyle)
Lebewohl, Fremde (1991)
Moon Time (1994)
Dar Alanda Kısa Paslasmalar (2000)
Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı. En unutulmazlarından biri de 'Alf'teki seslendirmesiydi.
Usta Sanatçıya Allah'tan Rahmet, yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.
Alıntıdır. @ Mynet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder