Adana / Feke 'nin bir yaylasına gitme imkanı bulduk bugün... Ve Teleme yapımını gördük, öğrendik. Oralarda telemeyi bilmeyen yok tabi. Biz de sizler için meraklısına nasıl yapılacağını öğrendik umarım beğenirsiniz keyifli okumalar.
Öncelikle Teleme kelimesinin hangi anlama, anlamlara geldiğini bilelim :
Türkiye Türkçesi Ağızlar Sözlüğünde Telemenin beş anlamı var onlar ;
1.Yağı alınmış sütten yapılan peynir.
2.Katılaşmamış peynir.
3.Peynir mayasıyla kestirilmiş sütten yapılan süzülmemiş peynir. 4.Kestirilmiş süt.
5.Ağız ya da taze süte incir sütü damlatılarak yapılan süt kestirmesi.
Gittiğimiz yaylada Teleme kelimesinin karşılığı beşinci açıklamaya, yani taze süte incir sütü damlatılarak yapılan süzülmemiş peynir, ya da onların dediği gibi yoğurt.
- İlk olarak Keçi sütünü ocağa koyuyoruz, sütümüz ılık bir hal alıyor.
- Sonra sütü yemek istediğimiz tabağa alıyoruz.
- Daha sonra yaklaşık 7 adet incir yaprağını koparıyoruz, kopardığımızda yapraktan çıkan sütü ,
- Yaklaşık 1 dakika karıştırıyoruz ve sütümüz anında yoğurt gibi katılaşıyor.
uyarı : Teleme çaldığınız (sütü tutturduğunuz ) andan itibaren tüketmelisiniz, hemen tüketilmeyen Telemeler bozulur ve siz onu yerseniz sağlığınıza zarar verebilir.
Afiyet Olsun :)))))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder